Laat je hersenen niet met pensioen gaan!

Praten, lachen, eten, dingen onthouden, werken, onze hersenen maken het allemaal mogelijk. Goed voor je brein zorgen is dan ook je hele leven belangrijk. Maar op het moment dat je stopt met werken nog nét iets belangrijker. Koko Beers van de Hersenstichting vertelt hoe je goed voor je hersenen kunt zorgen als je met pensioen gaat. En waarom dit zo belangrijk is.

Je hersenen met pensioen? 

Koko Beers

Koko: “Er verandert veel als je stopt met werken. Zolang je werkzaam bent zijn ritme en voldoende uitdaging meestal geen probleem. Je praat met je collega’s, volgt een bijscholing, buigt je over vraagstukken, lost problemen op en zet je wekker om op tijd op te staan.

Zodra je met pensioen gaat zijn juist deze essentiële zaken niet meer vanzelfsprekend. Je bent nu zelf aan zet om je hersenen actief te houden. Door een nieuwe invulling van je vrije tijd te vinden. Nieuwe dingen doen en ontdekken zijn namelijk ontzettend belangrijk, juist als je stopt met werken.”

Je hersenen houden van uitdaging

“Dat je hersenen van moeilijke materie houden heeft te maken met hun bouw. Ze bestaan uit zenuwcellen die verbindingen met elkaar maken. Als je hersenen moeite moeten doen maken ze nieuwe connecties aan om het antwoord te vinden.

Dus hoe meer uitdaging ze krijgen, hoe meer verbindingen ze aangaan. En dat is belangrijk. Want uit hoe meer verbindingen je hersenen bestaan, hoe flexibeler ze zijn. Ze passen zich hierdoor beter aan de omgeving aan. En kunnen hierdoor beter compenseren als het even wat minder gaat.

Deel deze bericht

Deel dit bericht via Facebook!