Hoezo achter de geraniums?
Steeds meer senioren hebben ‘gewoon’ een baan
Arbeidsdeelname ouderen stijgt fors
De arbeidsdeelname van ouderen is de afgelopen jaren fors gegroeid in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2010 had zo’n 12 procent van de Nederlanders tussen 65 en 70 jaar een betaalde baan. In 2021 was dat ruim 21 procent, zo’n 211.000 mensen.
Deels komt dat door het verhogen van de AOW-leeftijd, die nu 66 jaar en 4 maanden is. Maar het aantal werkenden van 67 steeg in deze periode net zo hard: van 19 naar 29 procent. Er zijn ook nog ruim 70.000 werkenden in de leeftijd van 70 tot 75 jaar. En zo’n 38.000 mensen zijn zelfs op hun 75ste of daarboven aan het werk. Het aantal mensen met een betaalde baan in deze groepen steeg vanaf 2010 met ongeveer drie procentpunt.
Krapte in sommige sectoren extreem hoog
Steeds meer werkgevers doen ook een beetje uit nood een beroep op deze leeftijdsgroep. Zo is de krapte in agrarische beroepen als hovenier, tuinder of kweker in Rivierenland extreem hoog. De ‘spanningsindicator’ die het UWV gebruikt om aan te geven hoe makkelijk of moeilijk vacatures in deze sector te vervullen zijn, stond eind vorig jaar op 16. Dat betekent dat er per beschikbare werkloze in de sector zestien openstaande vacatures zijn. Alles boven waarde 4 wordt al als zeer krap aangemerkt.
Een dergelijke extreme krapte is in deze regio ook te vinden in de markt voor elektriciens, machinemonteurs, metaal- en constructiewerkers, timmerlieden, vrachtwagenchauffeurs en productieleiders in de industrie en bouw. Voorlopig lijkt er dus nog genoeg werk voor 65-plussers.
Lees en luister hier het interview.
Bron: Omroep Gelderland, Menno Provoost